Základní škola Zlín, Nová cesta 268, Štípa

> Ekoškola > Projekty > 2008 - Sova pálená

2008 - Sova pálená

Základní škola ve Štípě je držitelkou mezinárodního titulu Ekoškola, který právě v letošním roce znovu obhajuje.

Jedním z úkolů v oblasti prostředí školy byl projekt „sova pálená“. Tento náš překrásný zástupce sov pomalu z naší přírody mizí a jedním z důvodů je nedostatek míst k hnízdění. Půdy a střechy vysokých budov jsou znepřístupněny, případně jsou vybaveny různými elektronickými přístroji na příjem internetu, satelitního vysílání nebo vysílači mobilních operátorů, což tento plachý druh odrazuje.

Po domluvě s panem farářem Františkem Sedláčkem a ve spolupráci s místním nadšencem a amatérským přírodovědcem Leopoldem Holíkem jsme si dali za úkol zajistit podmínky pro zahnízdění sovy pálené ve štípském kostele. Z technických důvodů jsme museli vyloučit budovu nového kostela – Chrám Narození Panny Marie, ale zato jsme našli výborné podmínky na půdě starého kostelíku. Pan Holík vyrobil budku přesně pro tento druh a s pomocí žáků základní školy ji přenesl na místo.
Protože zahnízdění těchto vzácných sov je dlouhodobou otázkou, věříme, že do dvou let si sovy toto místo oblíbí a budou jej využívat k hnízdění.

Mgr. Lubomír Klátil, učitel ZŠ Zlín Štípa

Základní škola ZLÍN, Nová cesta 268, příspěvková organizace, 763 14, Zlín-Štípa, IČO: 71008161, IZO: 102319472
tel. 577 914 233, mob. 737 024 824, e-podatelna: skola@zsstipa.cz, datová schránka: e5ymupp, zřizovatel: Statutární město Zlín
správce stránek: Tomáš Bobál